Witamy

Cieszę się, że tutaj trafiłeś

Miałem dwa i pół roku, gdy moja rodzina przeniosła się z Polski do Niemiec. I oto znaleźliśmy się w kraju, którego nie znaliśmy, słysząc zewsząd język, którego nie rozumieliśmy. Bez grosza przy duszy. Stałem tak, oczywiście, z piłką pod pachą.

To, jaką sobie człowiek obierze drogę, zależy od wielu czynników: rodziny i przyjaciół, własnej woli i inicjatywy, wsparcia otoczenia, zdrowia i, oczywiście, od odrobiny szczęścia. Ale w każdym przypadku chodzi tak naprawdę o szansę. Szansę, którą się dostaje, i szansę, którą się chwyta za nogi.

Jak powszechnie wiadomo, moje życie przebiegało dość spokojnie i porządnie. Ale wiele osób nie ma tego szczęścia. Jak w ogóle można wykorzystywać szanse, skoro się ich czasem wcale nie dostaje?! Piłka nożna i profesjonalna kariera sprawiły, że mogę żyć na wysokim poziomie, ale nigdy nie zapominam o tym, skąd pochodzę. Silnie odczuwam potrzebę dawania tego, co sam kiedyś otrzymałem, i to właśnie miałem w zamyśle, zakładając Fundację Lukasa Podolskiego.

Naszym celem jest przede wszystkim otwieranie nowych perspektyw przed dziećmi znajdującymi się w niekorzystnej sytuacji społecznej. Szanse na dobre życie nie są, niestety, rozdawane po równo, niezależnie od tego, w jakim kraju lub w jakiejgrupie społecznej się urodziliśmy. To niesprawiedliwe zjawisko, z którym chcemy walczyć. Swoją rozpoznawalność i piłkarską sławę wykorzystuję do zwrócenia uwagi na ten problem, a gromadzone przez moją fundację środki przeznaczam na projekty w zakresie sportu i edukacji.

Każdemu, kto chce razem z nami podążać tą drogą, umożliwiamy wsparcie naszych działań i prowadzonych przez nas projektów. Zapewniam, że każdy przekazany nam datek jest całkowicie inwestowany w pracę fundacji i wsparcie projektów, które skutecznie pomagają dzieciom i młodzieży w odnalezieniu swojego miejsca w społeczeństwie poprzez sport i edukację.

Niniejsza strona internetowa ma być źródłem informacji o tym, co osiągnęliśmy i co jeszcze możemy osiągnąć! Każde nowe wsparcie i każdy nowy członek Fundacji Lukasa Podolskiego to dla mnie powód do radości. Jest jeszcze wiele do zrobienia – pomożecie?

Wasz Lukas Podolski

Lukas Podolski

Cele

Tworzenie perspektyw

W szczególności pragniemy:

• otwierać przed dziećmi i młodymi ludźmi znajdującymi się w niekorzystnej sytuacji społecznej nowe perspektywy, począwszy od oferowania możliwości mądrego spędzania czasu aż po przygotowanie do życia zawodowegozapobiegać problemowi ubóstwa wśród dzieci
  • wspierać integrację i wzajemne zrozumienie między ludźmi
  • promować włączenie społeczne
  • propagować sport jako drogę do osiągnięcia tych celów.

Zarząd

Lukas Podolski i Willi Breuer

Obaj członkowie naszego zarządu wykonują pracę na rzecz fundacji na zasadzie wolontariatu. Znają się od wielu lat, a ich znajomość zaczęła się na długo przed tym, jak Willi Breuer został trenerem Lukasa w zespole 1. FC Köln. Lukas Podolski jest założycielem fundacji i prezesem zarządu. Jako profesjonalny piłkarz, który w swojej karierze rozegrał ponad 100 meczy, zwraca uwagę opinii publicznej na ważne zagadnienia społeczne. Mąż i ojciec zawsze osobiście zapoznaje się z sytuacją, sprawiając w ten sposób dzieciom ogromną radość.

Willi Breuer to dyplomowany nauczyciel sportu i pedagog specjalny. Był m.in. trenerem niemieckiej reprezentacji osób niepełnosprawnych i pierwszego w Niemczech centrum doskonałości dla sportowców z niepełnosprawnością intelektualną. Korzystając ze swojego wieloletniego doświadczenia oraz umiejętności społecznych, pedagogicznych i sportowych, wspiera weryfikację koncepcji i wniosków o udzielenie wsparcia.

Zarząd wspiera dyrektor fundacji Lisa Niederdrenk.

Członkostwo

Przynależność Fundacji Lukasa Podolskiego do innych organizacji